Realisatie passend onderdak voor meerdere historische erfgoed objecten
Het Wieringer eilandmuseum Jan Lont bezit een groot aantal historisch erfgoed objecten.
Deze objecten zijn veelal geschonken door Wieringers die veel waarde hechten aan het behoud van de historie en de goederen van het voormalig eiland Wieringen.
Lagen deze objecten jarenlang in opslag omdat er geen ruimte voor was, nu is er een rijtuigenloods gerealiseerd in de vorm van een originele Wieringer kapschuur. Die kon er in 2021 komen dank zij het opnemen van een jarenlange voorziening van ongeveer 20% in de balans, de Rabo clubkas, de vele particulieren en niet in de laatste plaats door het gezamenlijk initiatief van de Noordelijke Natuur en Milieufederaties Noord-Holland, Groningen en Friesland, de Waddenvereniging, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Rijksuniversiteit Groningen en de provincies Noord-Holland, Groningen en Friesland, Waddenfonds en Prins Bernhard Cultuurfonds.
Het gezamenlijke initiatief had eveneens tot doel om een donkerte belevingsplek op het terrein te creëren. Ook die kon in 2021 gerealiseerd worden. In een afgescheiden gedeelte van de rijtuigenloods kan men de donkerte op Wieringen nu middels een film zelf ervaren.
Enkele objecten van ons erfgoed:
Bakkerskar, duwkar, twee wielen, bladvering, gebogen deksel.
Op beide lange zijkanten: BAKKERIJ S. KOORN (den Oever t.o. de coupure)
Losse lattenbodem, drie compartimenten. Erin een houten gebaksdoos.
(Hilda Koorn bevriend met Trijnie Mulder uit Noordburen, misschien een verhaal? Anders Mieke Lieze of Corine)Brandweerspuit van Stroe. Houten wielen met ijzerbeslag, massieve ijzeren trekhaak voor paard.
Het brandweerhuisje stond 100 meter van Stroeërweg 19 aan de andere kant van de weg.
Die weg werd pas na de verkaveling verhard, voorheen een onverharde weg.
1939/40 in verval. Er werd een nieuw huisje geplaatst t.o. de Stroehoeve van (toen) Anton Swarts. Gepotdekselde schotten met rode dakpannen. Na 1955 ging de hele brandweer naar Hippolytushoef. Oorspronkelijk was Stroe n.l. het dorp met de meeste boerderijen.
Een handpomp om water uit de put te pompen met een slang met grove zeef plus extra handaandrijving en twee houten handvaten (plm 1m. lang)Ambulance met canvas brancard, hangend aan kettingen van gesmede ronde ringen.
Houten wielen van plm. 120 cm h. Brede naaf voor twee rijen spaken om en om in de naaf.
Losse draagbaar van jute met oorspronkelijk twee draagstokken waarvan één verdwenen.
(verhaal van August in één van de publicaties van het museum)Arreslee met stoeltje voor de koetsier, over de weg of over het ijs.
Willem Lont ging eens met paard en slee op het kanaal vanuit Hippo naar Den Oever.
Arreslee met stokken voor het paard en een lantaarnhouder, ging over de weg.Bierkar handkar met houten wielen, bladvering.
(blz 13 “Over eten en drinken” uitg. museum)Petroleum vultoestel met 4 bussen en handoliepomp. van Simon Kuit
Erbij 2 extra bussen en een extra grote van Shell.Kruiwagen hout met houten wiel, ijzeren beslag, voor transport van bieten naar de koeien.
Vierkante as met acht spaken, twee aan twee.Huifkar Boerenkar Ontwerp rijtuigenloods met berging.